Åldersgräns
ÖVER 18 ÅR
Då måste man ha legitimation med sig! Bröstvårtor, Genitala samt mer avancerade kroppsmodifieringar kräver att man är 18 år fyllda.
ÖVER 15 ÅR
Då måste man ha målsman med sig! Inga telefonsamtal eller lappar fungerar. Navel, Ögonbryn,Öra, Läpp/Kind, Tunga, Septum och Näsvinge mm är du osäker kontakta studion.
UNDER 15 ÅR
Örsnibb har ingen undre åldersgräns. Det är en bedömning vi gör på varje enskild individ efter samtal med föräldern. Detta beslut grundar sig på att vi hellre ser att vi gör denna piercing framför att någon annan använder en så kallad håltagningspistol, då vi anser att det inte är bra alls ur någon synvinkel. Självklart måste förälder vara med på plats.
Så här fungerar dina smycken
Ball Closure Ring
Spänn isär ringen med fingrarna eller med en låsringstång. Kulan sitter fastklämd och när ringen öppnas lossnar kulan.
Hästskobarbell
Kulorna är gängade. Skruva motsols för att lossa dem.
Barbell / Böjd Barbell
Kulorna är gängade. Skruva motsols för att lossa dem. Vid navelsmycke är det den övre kulan som är lös.
Labrét
Kulan är gängad och plattan är fast. Skruva motsols för att lossa kulan.
Lexington
Inslipnad midja för enkel öppning av mindre ringar. Pincettgrepp för att underlätta byte av olika stavar. Ursliping för enkel stängning ihopklämning av mindre ringar.
Tång
För enkel öppning av mindre samt större och tjockare ringar.
Vanliga problem
Det vanligaste problemen med piercingar är att huden mattas ut eller skavs och därmed inte får läka ifred. Lättast är att ge huden det den behöver dvs mjukhet, lagom hygien och att inte utsätta den för skav.
Näsa
Tänk på vilken sida du sover på. Sover du på den sidan du har din piercing kan det irritera. En piercing i näsvingen eller septum sitter väldigt tillgänglig för att pilla på, Gör inte det. Kroppskontakt under idrott eller liknande, glasögon och smink. Snyta sig kan vara ett problem så var försiktig. Att snyta sig med våtservett eller under rinnande vatten kan vara ett alternativ.
Öra
Tänk på vilken sida du sover på. Undvik direktkontakt med hårvårdsprodukter. Har du hjälm, hörselskydd eller hörlurar på dig? Tänk på att använda andra örat när du talar i telefonen.
Ögonbryn
Tänk på vilken sida du sover på. Undvik hårvårdsprodukter och smink nära piercingen. Har du hjälm eller glasögon, smycket kanske irriterar för att de inte är still när du rör dig, stav är ofta ett bra alternativ när du väljer smycke.
Tunga
Lek inte för mycket med smycket, emaljen på tänderna slits. Lekandet leder ofta till att det bildas ärrvävnad runt hålmynningarna. Ärrvävnaden kan gå ner efter att man bytt till kortare smycke, gör de inte det kontakta oss, de går att behandla. Gnisslar du tänder när du sover? Tuggar du tuggummi? Även detta kan skapa problem. Tungan är en av de piercingar där man alltid ska byta till kortare smycke minst en gång, vissa byter fler gånger. Det viktiga är att smycket är bekvämt och inte trycker, skaver eller kommer i vägen vid olika tillfällen. Att byta storlek på kulor kan ibland vara ett bra alternativ. Rökning och snusning är riktigt dumt av självklara skäl.
Läpp
Precis som tungan är detta en piercing där man alltid bör byta smycket minst en gång. Om du har en ring, ”Vippa” den inte fram och tillbaka. Det är lätt att man gör det eftersom man måste börja med en lite större ring. ”Vippandet” leder lätt till irritation. Om du har en stav så ”dra” inte i plattan med tänderna. Skaver den mot tandköttet bör du byta smycke, du behöver troligen en kortare stav. Ibland kan man behöva lägga en bit tandställningsvax på insidan under läkningen för att det inte ska skava ner tandköttet. Rökning och snusning är riktigt dumt av självklara skäl.
Bröstvårta
Vanligaste problemet med en bröstvårta är skav av olika anledningar. T ex idrottar du så tejpa gärna ned smycket under träning för att undvika onödig friktion eller ha en tajt tröja som inte skaver. Samma sak när du sover eller jobbar. Undvik oral kontakt innan den är helt läkt, lätt hänt och lätt att undvika. Se till att huden är mjuk och smidig, smörj vid behov med oparfymerad salva/olja. En stav skaver oftast mindre än en ring.
Navel
Vanligaste problemet med en navel är skav av olika anledningar. T ex kläder eller bälten. Knäpp alltid upp byxorna och räta lite på ryggen när du sätter dig, trycks byxorna upp mot naveln skapar det onödigt tryck (friktion) som förlänger läktiden. Detta gäller även när den är läkt men naturligtvis är den inte lika känslig efter första fasen i läkningen.
Huden blir ofta torr, om det sker så smörj in huden så att den blir mjuk och smidig igen. Har du en ring och den krånglar kan du prova att byta till en stav istället, det avlastar ofta skavet mot huden. Tänk på träning, cykling, arbete, långvarigt sittande och andra saker där man ofta utsätter naveln för irritation, det är inte alltid det gör ont förens det är för sent, lite som ett gammalt hederligt skoskav alltså.
Genital
Vanligaste problemet med intima piercings är skav av olika anledningar. T ex om du idrottar, sitter mycket eller jobbar aktivt. Ibland kan irritationen bero på smycket så det är alltid bra kolla att ditt smycke är det som är mest lämpat för din piercing. Vissa men inte alla intimpiercings bör bytas efter läkperioden. Kläder kan ofta ställa till problem så känn dig för vilket som är bekvämt för dig. Undvik oral kontakt innan den är helt läkt, lätt hänt och lätt att undvika. Se till att huden är mjuk och smidig, smörj vid behov med oparfymerad salva/olja.
Varför läker inte min piercing?
Generellt kan man säga att allt som irriterar eller påverkar din piercing på ett eller annat vis kontinuerligt kommer att leda till att din piercing kan krångla under läktiden.
Det kan vara sjukdom (nedsatt immun försvar) – som skjuter upp läktiden då kroppen får något viktigare att ta hand om, onödigt “pillande”, fel sittande kläder, kroppsvätskor, smink, hårvårdsprodukter, telefonen, att man slutat tvätta för tidigt eller att man tvättar för mycket, att man leker för mycket med smycket, konsumtion av alkohol, rökning/snusning etc etc.
Under vanliga problem går vi igenom de vanligaste orsakerna till problem för varje piercing och ger råd om vad du kan göra för att undanröja dessa problem. Där finns även lite mer specifika förklaringar och funderingar på vad som kan vara orsaken för respektive piercing.
Tänk på att din piercing så länge du väljer att behålla den kommer vara en del av din kropp och därmed också den dagliga hygienen.
Som du mår – mår din piercing.
Sex och Intimsmyckning
Oavsett vilken typ av piercing du väljer så betyder det avhållsamhet under en viss tid.
Efter det så gäller sexuell kontakt med skydd och försiktighet fram tills att piercingen är helt läkt. Sunt förnuft är det bästa, känns det bra och kroppen inte säger ifrån så är det säkert bra. Tänk på att vissa piercingar är mer utsatta än andra.