Töjningar

Bra att ha när man töjer
Mjukgörande salva/olja utan parfym för glid vid själva töjningen och för massage och vid torrhet.
Kosttillskott eller se till att du äter nyttigt, gärna mycket frukt och grönt.

Gör så här
Många tror att man sätter i stora smycken t.ex. tjocka ringar eller pluggar med en gång. Det gör man inte. Det bästa är att ta ett litet steg i taget och även om man har ett gammalt ”pistolhål” så går det alldeles utmärkt att töja det också. Det vanligaste är att man har 1 – 2mm när man börjar och man bör töja ca 1mm per gång med 4-6 veckors intervall. Desto mer tid det går mellan töjningarna desto bättre är det för huden. Hudcellerna förnyas ca 1 gång per 4-6 period vilket gör att hudens elasticitet ökar med samma tidsintervall. Din hudtyp, kosthållning och vätskebalans är avgörande för hur mycket du kan belasta din hud.

Vi hjälper dig gärna att töja utan kostnad. Fördelen med att få hjälp av ett proffs är att man ofta behöver speciella verktyg och att vi kan hjälpa till att bromsa då det är lätt hänt att man töjer alldeles för snabbt.
Ska du töja själv finns det massor av olika sätt och alla sätt är bra utom dom dåliga. Det finns smycken som är gjorda för ändamålet, man kan använda strumpstickor, målarpenslar etc. Det man alltid ska tänka på är att ytan på töjsmycket ska vara blankt, lätt att hålla rent och reptåligt. Man kan också töja genom att tejpa ett tunt lager tejp på en tunnel och sedan öka successivt med ett lager i taget.

Det viktigaste är att inte ha för bråttom eller använda våld för att få igenom ett tjockare smycke än vad hålet/hudcellerna tillåter. Tvingar man igenom smycket resulterar det i att man får en såryta som måste läka och det i sin tur leder ofta till bristningar och ärrvävnad i huden. Detta gör att om du en dag vill ta ut smycket så drar det inte ihop sig lika lätt eller snyggt som det skulle kunna göra annars.

Generellt säger man att ca 8 – 10 mm klarar kroppen återhämta (dra ihop) utan större problem, detta är naturligtvis mycket individuellt och man ska inte räkna med att örat ser likadant ut som förut. En god hjälp under och efter töjningar är att massera örat med mjukgörande salva/olja. Massagen ökar blodcirkulationen och får huden att må bättre i alla hänseenden.

Det är också väldigt bra att ta ut smycken under eller efter duschen så att huden blir ordentligt ren och får lufttorka ordentligt. Tänk på att inte ta ut dom för tidigt efter en ny töjning.

Tänkvärt
På vintern kan det vara bra att använda sig av smycken i naturmaterial eller plast, eftersom sådana smycken inte blir lika kalla. Oavsett vilka smycken man har är det alltid farligt med kyla så håll den töjda kroppsdelen varm och skön.

Kom gärna in och låt oss kolla samt vägleda när du töjer. Undrar du något eller får problem så ring, kom in eller maila oss.