Branding

Bra att ha
Mild antiseptisk rengöring
Kosttillskott eller se till att du äter nyttigt, gärna mycket frukt och grönt
Mjukgörande salva/olja utan parfym, vid irritation och torrhet

Resultatet av en branding är ärrvävnad, precis som en scarification, men läkningen är helt annorlunda. När du gjort en branding ska du inte ta bort eller pilla på sårskorpan, resultatet beror på hur din hud läker och var på kroppen den sitter. Vävnaden som har bränts bort ersätts av ärrvävnad. Överlag brukar en branding bli lite luddigare i konturerna och ofta blir det ett plattare resultat än t.ex en scarification. En branding brukar också åldras och tonas ned lite mer än en scarification. Man brukar hålla sig till enkla stiliserade motiv för att få ett så bra resultat som möjligt. Men en viss detaljrikedom går att skapa även med denna teknink.

Dag 1
Skölj försiktigt med svalt vatten och badda den torrt väldigt förisktigt. Sov med den brandade kroppsdelen i hög läge om det är möjligt och tänk på att dricka ordentligt med vätska.

Dag 2-10
Skölj med svalt vatten 1-2 ggr per dagförst och tvätta därefter med mild antiseptisk tvål om det behövs. Tänk på att vara försiktig och belasta inte din branding under tvättandet, riv eller pilla alltså inte på den.

Tänk på
Kläder får inte skava eller fastna utan bör vara så luftiga och bekväma som möjligt. Det kan vara bra att ha tillgång till kompresser och plåstertejp dom första dagarna innan man hittat ”rätt” kläder och om brandingen vätskar sig.

Om du tycker att huden blir torr så smörj gärna med oparfymerad salva/olja men endast den intill liggande huden. Inte den brandade huden, brandingen mår bäst om den får vara ifred så mycket som möjligt dom första veckorna, läktiden varierar beroende på storlek och plats men oftast är första delen av läkningen klar inom 2 – 4 veckor. Sårskorporna har då trillat bort och man kan börja smörja hela området.

Under hela första året är det vanligt med torr hud och vissa färgskiftningar i den brandade huden.

Komplettering
Om du märker att det på nåt ställe läker lite bättre än på andra kan du använda en pincett för plocka en del sårskorpor men se upp så du inte plockar för mycket, det är ett så jämt resultat som möjligt som ska uppnås.

Kom gärna in på en återkoll efter 2 veckor. Undrar du något eller får problem under läktiden så ring, kom in eller maila oss.