Scarification

Bra att ha oavsett läkmetod
Mild antiseptisk rengöring
Mjukgörande salva/olja utan parfym vid irritation eller torrhet i närområdet och efter första fasen under läkningen
Kosttillskott eller se till att du äter nyttigt, gärna mycket frukt och grönt.

New-school versionen
Du behöver:
Tunn plast på rulle(gladpack)
Vitvaselin
Tejp som är så luftig och hudvänlig som möjligt

Old-school versionen
Du behöver:
Grovsalt
Ny tandborste som klipps efter önskemål
Pincett

Allmänt
Scarification är en av de kroppsutsmyckningar där man måste stå för en hel del av arbetet själv, d.v.s att man måste sköta om den på ett individuellt sätt eftersom alla människors läkning är så olika. Mycket av det slutliga resultatet beror alltså på hur man behandlar den efteråt. Man måste vara noggrann, konsekvent och man måste veta hur man vill att det ska bli.

T.ex. så blir det oftast mycket mer ”förhöjning” på övre bröst, övre rygg och överarmar än vad det blir på tex vader eller lår där det ofta blir ett plattare resultat. Se till att du blivit informerad om för- och nackdelar med plats, mönster och läkningsmetod innan du ger dig in i leken.

Det finns två grundläggande principer för att läka scarifications, den gamla versionen är smärtsam och blodig – men old school är ju alltid old school. Den nya versionen är lite snällare men ger ett väldigt bra resultat. Det är upp till dig att välja metod men byt aldrig ut den ena mot den andra. Resultatet bygger på att du är konsekvent och noggrann.

Old-school versionen
Tvätta med antiseptisk tvål för att hålla smuts och bakterier borta. Tvätta med vatten och grovsalt för att rensa sårbanorna från sårskorpa och oönskad vävnad och för att hålla sårytan öppen, samt skapa irritation i huden så att ärrvävnaden blir större/högre. Tänk dock på att tvätta med saltet längs med sårbanorna, inte tvärsöver för då det lätt blir att kanterna flyter ut och blir mer luddiga än nödvändigt. Många föredrar att hjälpa till med en tandborste för få det riktigt rent i sårbanorna. Om du gör det glöm inte att klippa borsten så den blir smalare och därmed mer anpassad för scarification.

Dag 1
Duscha/spola flödigt och länge rent ditt sår tänk på att ha lågt vattentryck.

Dag 2
Morgon och kväll, duscha och blötlägg såret med grovt salt, se även till att rensa sårbanorna med hjälp av saltet, låt det ta ca 10 min. På kvällen upprepas morgonens procedur. Var försiktig och tänk på att det är nygjort, såren är känsliga. Vid behov använd mild antiseptisk tvål.

Dag 3 – 10
Morgon och kväll upprepas gårdagens ”saltning” och efteråt kan du kan även passa på att med hjälp av tandborste rensa i sårbanorna. Se till att sträva efter ett jämnt och regelbundet resultat och irritera såret under 7 – 10 dagar totalt, vid behov använd mild antiseptisk tvål. Sen är det inte så mycket mer att göra än att be till det du tror på och hoppas att du gillar resultatet.

Komplement för Old-school versionen
Pincett är ett bra hjälpmedel att komplettera med. Den använder du genom att mekaniskt plocka bort oönskad vävnad med. Se till att du luckrat upp såret först med tex en lång dusch. Skorporna ska alltså vara blöta när du plockar bort dem, annars är det återigen risk att din scarification tappar skärpan.

New-school versionen
Du har nu ett bandage av plast på din scarification och ett tjockt lager av vaselin. Du måste se till att din scarification inte torkar ut och att den inte blir infekterad.

Du bör inte byta förband på din scarification i onödan. Om det torkat ut lite eller plasten glidit undan kan det räcka med att tillföra lite mer vaselin och byta plastförbandet.

Plasten bör sitta på i 7 – 10 dagar och det är lagom att byta förbandet 2 – 5 gånger under denna period, allt beroende på hur man får förbandet att sitta.
Det är vanligt med utslag från tejpen och att huden reagerar eftersom den inte får luft under plasten. Detta är en bieffekt som inte går att undvika men efter första läkperioden med plasten ser man naturligtvis till att huden smörjs och tvättar med mild tvål tills huden mår bra igen.

När du byter förband
Ta bort plasten, spola med ljummet/varmt vatten tills vaselinet försvunnit. Tvätta därefter noga men inte hårdhänt med mild antiseptisk tvål för att hålla smuts och bakterier borta. Tänk på att tvätta längs med sårbanorna inte tvärsöver då det lätt blir att kanterna flyter ut och blir mer luddiga än nödvändigt. Låt huden lufttorka 30 – 60 minuter och smörj därefter in den igen med ett lager vaselin. Täck sedan noga med plast och tejpa. Se till att tejpen inte sitter för tajt om den sitter runt en kroppsdel.

Komplement för New-school versionen
Pincett är ett bra hjälpmedel att komplettera med. Den använder du genom att mekaniskt plocka bort oönskad vävnad innan du smörjer in med vaselin igen. Det är ovanligt att detta behövs med denna läkmetod men om det torkat till på något ställe kan det behövas. Tänk på att inte överdriva ”noppandet” av vävnad då det lätt leder till ett ojämnt resultat.

Tänk på
Kläder får inte skava eller fastna utan bör vara så luftiga och bekväma som möjligt. Det kan vara bra att ha tillgång till kompresser och plåstertejp dom första dagarna innan man hittat rätt och om sårytan vätskar sig.

Kom gärna in på en återkoll under läkningen. Undrar du något eller får problem under läktiden så ring, kom in eller maila oss.